Hoe ik van 100 naar +10K volgers ging op minder dan 1 jaar tijd

Wist je dat ik op minder dan 1 jaar tijd mijn volgersaantal op Instagram van enkele 100 volgers naar meer dan 10K volgers bracht? Hoe ik dat deed is geen rocket science. Ik geef je in dit blogartikel enkele tips gebaseerd op mijn eigen ervaring!

Een persoonlijk verhaal

Ik begin bij het begin. Toen ik begon met Simple Stories Fotografie had ik letterlijk 0 volgers. Ik startte mijn Instagram pagina met niks. Behalve dan een galerij vol foto’s die ik op mijn profiel zou gaan delen. In het begin groeide mijn profiel traag, ik deelde af en toe eens een foto en experimenteerde nog wat met mijn bewerkingsstijl. 

Wat daarna gebeurde was verbazingwekkend. Ik liet mijn volgersaantal stijgen van enkele 100 naar +10K in ongeveer 1 jaar tijd. Dat ging natuurlijk niet vanzelf, maar in tegenstelling tot wat velen zullen denken, lag er één belangrijk element aan de basis van de start van deze groei. 

Ik vond mijn stijl, durfde deze door te drukken en zorgde voor een super consistent portfolio. Ik werd een master in het bewerken van mijn beelden.

Wat jij als fotograaf hieruit kan leren…

Ik moet eerlijk zijn, toen ik pas begon met mijn Instagram profiel wist ik niet wat ik aan het doen was. Maar doorheen het proces heb ik enkele heel belangrijke lessen geleerd die aan de basis lagen van mijn sterke groei.

1. Zorg ervoor dat je beelden hebt om te delen

Dat is namelijk wat mensen willen zien. Het lijkt een logische stap, maar ik hoor maar al te vaak van mijn coachees: Elyze, ik wil wel veel delen, maar ik heb gewoon niet zo veel shoots. Mijn antwoord is steeds hetzelfde: plan portfolioshoots. Zonder beelden om te laten zien, trek je geen klanten of volgers aan. 

Portfolioshoots zijn shoots waarbij je zelf een model zoekt die je gratis gaat fotograferen. Je geeft de modellen in ruil enkele beelden. Let bij het organiseren van een portfolioshoot zeker op volgende tips: 

  • Zorg ervoor dat je zeker bent dat je de foto’s op al je online kanalen mag delen. Je klanten hebben namelijk portretrechten. Communiceer hierover duidelijk met je modellen. Ik laat mijn modellen steeds een overeenkomst ondertekenen hierover. 
  • Zoek modellen die aansluiten bij jouw ideale klant. Je wil met de beelden namelijk andere potentiële klanten aantrekken die passen binnen jouw klantenideaal. 
  • Bereid je goed voor. Portfolioshoots dienen om jouw portfolio een boost te geven. Laat je creativiteit de vrije loop en maak de beelden die je altijd al hebt willen maken. 

2. Ontwikkel je stijl

Tegenwoordig zijn er erg veel fotografen actief. Fotografie is nu eenmaal hip. Je onderscheidt jezelf door je uit te drukken in een unieke en consistente fotografiestijl. Durf deze stijl ook te laten zien! 

Weet je nog niet zo goed welke stijl je nu juist wil? Ga dan actief aan de slag met brainstormen. Maak moodboards op Pinterest en vooral: breng de foto’s van andere fotografen die jij mooi vindt onder woorden. Door een stijl te omschrijven, word je verplicht om er dieper over na te denken en krijg je een beter beeld op jouw voorkeuren. 

Wil jij graag meer weten over het ontwikkelen van je eigen stijl? In mijn e-book geef ik je een volledig stappenplan.

3. Bewerk je beelden consequent

Zorg ervoor dat je je beelden op een consequente manier bewerkt. Hiervoor is het belangrijk dat je Lightroom volledig onder de knie hebt. (Heb je het hier nog moeilijk mee? Ik leer je alles over Lightroom in mijn online edit cursus!) Ook dit is logisch als je erover nadenkt. Fotografie is een visueel beroep. Het eerste waar je potentiële klant naar kijkt, is hoe mooi je foto’s eruit zien. Door een goede bewerking til jij je foto’s naar een hoger niveau en trek je meer klanten aan. Potentiële volgers en klanten beslissen namelijk om jou te volgen als jij een portfolio kan laten zien dat mooi is voor het oog. En dat betekent: een portfolio met foto’s die consequent bewerkt zijn. 

Denk maar eens aan de profielen die jij zelf volgt. Dit zijn meestal pagina’s van fotografen die een perfecte doorgedreven bewerkingsstijl hebben. Ik vertelde het hierboven al: er zijn veel fotografen op de markt, zorg er dus voor dat je er uit steekt met een killer bewerking! 

Hoe creëer je nu een consequente edit stijl? Eén van de meest effectieve manieren om je foto’s allemaal op dezelfde manier te bewerken is door het gebruik van presets. Presets, ook wel voorinstellingen genoemd, zijn instellingen die je opslaat als een soort filter en vervolgens op al je foto’s kan toepassen. Op die manier hebben je foto’s dezelfde basisinstellingen. Let echter wel op: doordat een foto’s steeds iets anders is gemaakt naargelang lichtomstandigheden en locatie is het wel aangeraden om elke foto afzonderlijk nog lichtjes aan te passen nadat je je preset hebt toegepast.

Je kan er voor kiezen om je preset zelf te maken of om een professionele preset bij een andere fotograaf te kopen. Ik ben vaak fan van de tweede optie. Waarom? Een fotograaf is vaak jarenlang bezig met het ontwikkelen van zijn of haar edit stijl. Kwalitatieve presets zitten dan ook goed in elkaar. Je geef je foto’s hier meteen een boost mee. Eens je goed kan werken met de presets, kan je hem steeds meer en meer gaan aanpassen aan je eigen stijl.

Psst, mijn presets zijn deels het geheim achter mijn snelle groei op Instagram! En jij kan ze ook gebruiken! Je ontdekt ze hier!

4. Plan je Instagram feed

Ten slotte is het belangrijk dat je Instagram feed er mooi georganiseerd uitziet. Ook hier geldt dezelfde reden: het oog wil ook wat. Je kan via verschillende apps je foto’s naast elkaar in een gesimuleerde feed plaatsen. Zo kan je zien welke foto’s goed samen passen en welke beelden niet in je feed thuishoren. Let bij het organiseren van je feed weer op consistentie, maar wissel ook voldoende af in je beelden. Deel foto’s van verschillende poses, verschillende composities, verschillende opstellingen. Zorg ervoor dat je feed niet te saai oogt. 

Weet je niet goed hoe je je feed moet organiseren? Doe inspiratie op bij anderen! Bestudeer het profiel van andere fotografen eens en kijk hoe zij hun feed opdelen. Je kan via deze link een kijkje nemen op mijn Instagram!

Zorg ervoor dat je basis goed zit, de rest komt later.

It’s as simple as that. Deze 4 tips zijn de basis voor een fotograaf. Zonder een goed portfolio mag je alle fancy marketingtechnieken die je wilt toepassen, maar zal je nooit het gewenste resultaat krijgen. Met mooie foto’s begint en eindigt alles. 

Zorg er dus voor dat jouw basis goed zit. De rest komt later. 

Eens je tevreden bent van je portfolio, volgen er natuurlijk volgende stappen. Zo heeft Instagram graag dat je zo veel mogelijk tijd op de app spendeert. Als je veel en consequent deelt, zal je dan ook beloond worden. Daarnaast spelen andere elementen zoals de waarde van je content ook een belangrijke rol. Daarover leer ik je heel graag meer tijdens één van mijn coaching trajecten!

Meer weten?

Wil jij graag alles leren over het opstarten of uitbouwen van jouw fotobusiness? Wil jij graag meer klanten leren aantrekken via Instagram aan de hand van een sterke personal brand? Ik help jou er heel graag bij tijdens een 1:1 coachingsessie! Mijn coachingsessies zijn steeds volledig afgestemd op basis van jouw bedrijf of jouw noden. Samen geven we jouw fotografie- en business skills een echte boost. Je ontdekt alles via deze link!

leer me kennen

Hi! Ik ben Elyze, full time familiefotograaf en coach voor fotografen. Toen ik afstudeerde van de universiteit besloot ik om mijn passie achterna te gaan. Ik werd full time fotograaf. Mijn bedrijf ontwikkelde zich op minder dan één jaar tot een winstgevende business die me alle vrijheid geeft om te doen wat ik graag doe. 

Naast fotografie ontwikkelde ik een tweede passie voor coaching. Andere fotografen helpen met het ontwikkelen van hun talent en hen begeleiden in het runnen van hun business, I love it. Ik ben ervan overtuigd dat jij met de juiste begeleiding en een duwtje in de rug alles kan bereiken waar jij van droomt! 

IK BEN ELYZE

Hi there

Ontdek de presets

Pas mijn professionele fotobewerking toe op jouw foto’s met mijn desktop presets. De presets vormen een goede basis voor consistentie in je beelden. Ze zijn gemakkelijk aanpasbaar zodat jij je eigen accenten als fotograaf kan leggen.

Met het Golden Stories desktop pakket geef je een warme bewerking aan jouw foto’s, je versnelt je workflow en je trekt meer klanten aan. Deze veelzijdige collectie bevat 5 presets: een zwart wit preset, een basis preset en 3 aangepaste versies voor verschillende omstandigheden.

Desktop presets

Voor fotografen

Andere tools om jou te helpen groeien als fotograaf

Coming soon

De Photo Business Booster is mijn meest uitgebreide online cursus met optie tot live coaching. Deze cursus neemt je mee van begin tot einde in mijn wereld van fotografie, en gaat verder dan enkel de photo basics.

Photo business booster

Met mijn aanbod aan online cursussen help ik jou om je fotografieskills te verbeteren en een succesvolle business op te bouwen. Wil jij graag meer leren over alles dat met fotograferen, editen en het runnen van een fotografiebusiness te maken heeft? En dat vanuit je zetel, home office of favoriete koffiebar? Dan ben je hier op de juiste plek! 

Online cursussen

Ontdek meer

Ben jij ready om je foto's professioneel te gaan bewerken? In deze online videocursus neem ik jou mee in mijn wereld van Lightroom. Ik leer jou heel mijn bewerkingsworkflow van begin tot einde!

Editen in lightroom

Ga naar de shop

Ben je op zoek naar een laagdrempelige vorm van kennis die je snel kan doornemen en toepassen? Ik heb enkele e-books ontwikkeld waarin ik mijn beste tips en tricks heb verzameld die jou snel op weg kunnen zetten.

Daarnaast vind je hier ook handige templates die je helpen om je fotobusiness verder te ontwikkelen. 

e-books & templates

En ook nog . . .

Wil jij op de hoogte blijven van mijn coachings, cursussen, nieuwe preset collecties, ... of ontvang je graag regelmatig fotografietips? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief!

Schrijf je in op de nieuwsbrief

OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Nu downloaden

Fotograferen met emotie en connectie is hip. Hoewel het op Instagram misschien allemaal vanzelfsprekend lijkt, hebben veel fotografen het hier nog moeilijk mee. In dit e-book geef ik je mijn 3 beste tips zodat jij tijdens jouw shoots ook meer gevoel kan vastleggen!
3 tips voor fotograferen met meer emotie en connectie

Gratis E-book

Freebie

Volg me op

Instagram

@simplestories.fotografie