Zo ontwikkel jij een killer workflow in Lightroom Classic!

Adobe Lightroom, het is hét platform voor fotografen om foto’s te bewerken. Lightroom biedt talrijke functies aan voor het aanpassen van kleuren, belichting en andere elementen in je foto’s en je transformeert er jouw foto’s mee in prachtig bewerkte plaatjes. Als fotograaf besteed je dan ook uren tijd in de app. Misschien soms zelfs te veel uren 😉 Hieronder geef ik je een stappenplan om een efficiënte workflow te ontwikkelen die jou veel werk bespaart!

Stap 1: Structuur is key

Het eerste wat je moet doen als je met Lightroom begint, is je afbeeldingen importeren. Lightroom heeft een eenvoudig te gebruiken importeerfunctie waarmee je afbeeldingen vanaf je computer of externe harde schijf kunt importeren. Het is belangrijk dat je je foto’s niet zomaar importeert, maar dat je een goede structuur in Lightroom aanhoudt. Mijn tip is om te werken met catalogussen en mappen. Ik maak zelf per maand één catalogus aan en maak daarin een map per shoot. Op die manier heb ik steeds een duidelijk overzicht van al mijn shoots. Structuur = key!

Stap 2: Selecteren

Nadat je je afbeeldingen hebt geïmporteerd, kun je beginnen met het selecteren van de afbeeldingen die je wilt bewerken. Sla deze stap niet over! Je verliest er namelijk ontzettend veel tijd mee als je in het wilde weg je foto’s begint te editen zonder dat je op voorhand een keuze hebt gemaakt tussen alle beelden. 

Je kan je foto’s makkelijk selecteren door ze een sterretje of een vlagje te geven. Ik selecteer mijn foto’s met sterren: zo krijgen foto’s die ik wil afleveren aan mijn klanten 1 ster en foto’s die ik daarnaast ook nog wil gebruiken op sociale media of website 2 sterren. Je kan hiervoor ook de sneltoets enter + 1 (afhankelijk van het aantal sterren dat je wil geven: 2, 3, 4 of 5) gebruiken.

Daarna vraag je Lightroom om enkel je geselecteerde bestanden zichtbaar te maken via een filter. Dit zie je rechtsonder in je scherm.

Stap 3: Gebruik presets

Nu je alle foto’s die je wil bewerken gekozen hebt, kan je overgaan tot de real deal: editen. Je kan ervoor kiezen om je foto’s steeds vanaf nul te bewerken, maar dat raad ik niet aan. Je verliest hier namelijk steeds enorm veel tijd mee. Je kan het jezelf makkelijker maken door het gebruik van presets. Presets zijn voorinstellingen die jij in 1 klik op je foto toepast.

Hoe werkt het? Nadat jij een foto bewerkt hebt, kan je de instellingen die je gedaan hebt opslaan als een voorinstelling. Dit doe je door in het linkerpaneel bij voorinstelling op het plusje te duwen en een nieuwe voorinstelling te creëren. Je geeft de voorinstelling een naam naar keuze en kan ervoor kiezen om hem in een bepaalde map te zetten. Daarna kan je hem bij al je andere foto’s makkelijk aanklikken. 

Hou jij van een bepaalde fotostijl en weet jij niet goed hoe je deze zelf kan creëren? Je kan er ook voor kiezen om een preset aan te kopen bij een andere fotograaf. Als je nog niet veel ervaring in Lightroom hebt, raad ik je dit zelfs aan. Waarom? Door een preset bij een professional aan te kopen, leer je heel veel. Je kan de preset namelijk volledig ontleden, kijken hoe iemand anders de instellingen in Lightroom samengesteld heeft om een bepaalde stijl te ontwikkelen en kijken hoe dit verandert als je bepaalde schuivertjes aanpast. Zelf ben ik ook begonnen op deze manier. Wel in combinatie met het volgen van een goede cursus Editen in Lightroom zodat ik van in het begin goed wist hoe Lightroom werkt.

Je kan bij mij ook terecht voor het volgen van een online videocursus Editen in Lightroom. Daarlangs staan mijn eigen presets ook in mijn webshop!

Stap 4: Pas de basisinstellingen aan

Voordat je begint met het aanbrengen van complexere bewerkingen, is het belangrijk om de basisinstellingen van je afbeelding aan te passen. Nadat je je preset hebt toegepast, moet je namelijk nog wat sleutelen aan je foto. Presets werken namelijk niet in elke omstandigheid. Foto’s verschillen al snel naargelang kleur, omgeving en lichtomstandigheden. Het is belangrijk dat je deze basisaanpassingen goed onder de knie hebt en snel kan uitvoeren. Begin bijvoorbeeld met het aanpassen van de belichting, het contrast, de witbalans, de schaduwen en hooglichten. Dit doe je in het standaardvenster in Lightroom.

Stap 5: Pas lokale aanpassingen toe

Nadat je de basis instellingen hebt aangepast, kun je verdergaan met het toepassen van lokale aanpassingen. Dit kan je doen met behulp van penselen, radiale filters of lineaire filters. Je vindt ze terug bovenaan in het rechterpaneel.

Mijn favoriete tool in Lightroom zijn de maskers. Deze vind je terug onder het bolletje met stippelijnen. Je kan bijvoorbeeld een penseel gebruiken en bepaalde delen van de foto oplichten, de kleur aanpassen, huid verzachten etc. Daarlangs kan je ook makkelijk een masker maken voor heel je onderwerp via ‘onderwerp selecteren’. Lightroom detecteert het onderwerp heel nauwkeurig zodat jij de gewenste instellingen kan doorvoeren op je onderwerp (bijvoorbeeld je onderwerp oplichten).

Pssst…je kan mijn favoriete Lightroom penselen (brushes) aankopen via mijn online webshop. Met de duidelijke instructiehandleiding die alle brushes uitlegt, ben jij vertrokken in no time!

Stap 6: Exporteer je foto’s

Wanneer je tevreden bent met je bewerkte foto’s, kan je ze exporteren in de juiste bestandsindeling, grootte en kwaliteit. Selecteer al je bewerkte foto’s en exporteer ze in één keer naar dezelfde map als waar je de originele bestanden hebt opgeslagen. Ik maak in deze map wel een submap ‘bewerk’ zodat ze niet door elkaar staan. Op die manier blijven de bewerkte en niet-bewerkte afbeeldingen altijd samen en kan je beide makkelijk terugvinden.

You’ve got this!

Heb jij je (eerste) foto’s bewerkt met behulp van mijn tips? Tag me op Instagram en ik geef jou een shoutout! Goed bezig topper!

leer me kennen

Hi! Ik ben Elyze, full time familiefotograaf en coach voor fotografen. Toen ik afstudeerde van de universiteit besloot ik om mijn passie achterna te gaan. Ik werd full time fotograaf. Mijn bedrijf ontwikkelde zich op minder dan één jaar tot een winstgevende business die me alle vrijheid geeft om te doen wat ik graag doe. 

Naast fotografie ontwikkelde ik een tweede passie voor coaching. Andere fotografen helpen met het ontwikkelen van hun talent en hen begeleiden in het runnen van hun business, I love it. Ik ben ervan overtuigd dat jij met de juiste begeleiding en een duwtje in de rug alles kan bereiken waar jij van droomt! 

IK BEN ELYZE

Hi there

Ontdek de presets

Pas mijn professionele fotobewerking toe op jouw foto’s met mijn desktop presets. De presets vormen een goede basis voor consistentie in je beelden. Ze zijn gemakkelijk aanpasbaar zodat jij je eigen accenten als fotograaf kan leggen.

Met het Golden Stories desktop pakket geef je een warme bewerking aan jouw foto’s, je versnelt je workflow en je trekt meer klanten aan. Deze veelzijdige collectie bevat 5 presets: een zwart wit preset, een basis preset en 3 aangepaste versies voor verschillende omstandigheden.

Desktop presets

Voor fotografen

Andere tools om jou te helpen groeien als fotograaf

Coming soon

De Photo Business Booster is mijn meest uitgebreide online cursus met optie tot live coaching. Deze cursus neemt je mee van begin tot einde in mijn wereld van fotografie, en gaat verder dan enkel de photo basics.

Photo business booster

Met mijn aanbod aan online cursussen help ik jou om je fotografieskills te verbeteren en een succesvolle business op te bouwen. Wil jij graag meer leren over alles dat met fotograferen, editen en het runnen van een fotografiebusiness te maken heeft? En dat vanuit je zetel, home office of favoriete koffiebar? Dan ben je hier op de juiste plek! 

Online cursussen

Ontdek meer

Ben jij ready om je foto's professioneel te gaan bewerken? In deze online videocursus neem ik jou mee in mijn wereld van Lightroom. Ik leer jou heel mijn bewerkingsworkflow van begin tot einde!

Editen in lightroom

Ga naar de shop

Ben je op zoek naar een laagdrempelige vorm van kennis die je snel kan doornemen en toepassen? Ik heb enkele e-books ontwikkeld waarin ik mijn beste tips en tricks heb verzameld die jou snel op weg kunnen zetten.

Daarnaast vind je hier ook handige templates die je helpen om je fotobusiness verder te ontwikkelen. 

e-books & templates

En ook nog . . .

Wil jij op de hoogte blijven van mijn coachings, cursussen, nieuwe preset collecties, ... of ontvang je graag regelmatig fotografietips? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief!

Schrijf je in op de nieuwsbrief

OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Nu downloaden

Fotograferen met emotie en connectie is hip. Hoewel het op Instagram misschien allemaal vanzelfsprekend lijkt, hebben veel fotografen het hier nog moeilijk mee. In dit e-book geef ik je mijn 3 beste tips zodat jij tijdens jouw shoots ook meer gevoel kan vastleggen!
3 tips voor fotograferen met meer emotie en connectie

Gratis E-book

Freebie

Volg me op

Instagram

@simplestories.fotografie