3 manieren om je witbalans aan te passen in Lightroom Classic

In dit blogartikel heb ik het over het aanpassen van je witbalans in Lightroom. Je witbalans zorgt namelijk voor een bepaalde sfeer in je foto’s. Het is dus belangrijk dat je goed weet hoe je deze kan instellen en aanpassen. 

Om te beginnen nog even dit: ik krijg regelmatig de vraag van fotografen hoe ik de witbalans instel in mijn camera zelf. Mijn antwoord is altijd hetzelfde: ik laat mijn camera dit doen. Ik zet mijn witbalans dus op automatisch. Tegenwoordig zijn onze camera’s hier zo goed in dat het simpelweg verloren moeite is om het zelf in te stellen. 

Achteraf ga ik wel nog aan de slag met de witbalans in Lightroom. Dit doe je in het ontwikkel paneel > standaardvenster.  Lightroom heeft verschillende functies om de witbalans aan te passen. Ik bespreek ze hieronder.

1) Automatische aanpassing

Je kan ervoor kiezen om Lightroom de witbalans zelf te laten aanpassen door de witbalans te veranderen van “als opname” naar “automatisch”. Persoonlijk gebruik ik deze functie niet omdat ik de witbalans liever zelf in de hand heb. 

2) Handmatige aanpassing via temperatuur

Dit is de functie die ik zelf steeds gebruik. Je kan je witbalans aanpassen door de foto warmer of kouder te maken. Door dit te doen, ga je de foto ook een meer warme sfeer geven, ofwel juist een koudere sfeer. Hoe je dit instelt, is natuurlijk afhankelijk van de stijl die jij mooi vindt: hou je van warme foto’s zoals ik, dan gaat de temperatuur doorgaans iets meer naar de oranje kant staan. Hoe je van clean witte foto’s, dan zal je temperatuur niet te hoog mogen aangezien je anders de witte kleuren te oranje maakt. 

3) Gebruik het pipetje

De laatste methode is het pipetje. Hiermee laat je Lightroom de temperatuur meten op een bepaalde plaats in de foto. Dit doe je op een grijze, zwarte of witte kleur. Als alle kleuren in de foto te warm zijn, geldt dat natuurlijk ook voor grijs, zwart en wit. Zodra je met je pipetje over een grijs, zwart of wit vlak zweeft, kan je zien hoe Lightroom de kleurtemperatuur aanpast op de linkerkant van je scherm onder ‘navigator’. Zodra je tevreden bent met de aanpassing, klik je met je pipet op dat deel van de foto en je witbalans wordt aangepast. 

Test uit wat voor jou werkt!

Zoals ik hierboven al zei, is mijn favoriete methode om de witbalans handmatig aan te passen via de temperatuur schuiver, maar test zeker de drie methoden eens uit om te zien wat voor jou het beste werkt 😊 

Het omgaan met witbalans is natuurlijk maar één van de vele stappen in een edit proces. Wil jij meer te weten komen over Lightroom en mijn edit workflow? Dan is mijn online cursus Editen in Lightroom iets voor jou! In deze cursus neem ik jou mee door alle functies in Lightroom, maar leer ik je ook hoe je een snelle workflow creëert, hoe je golden hour foto’s edit, welke apparatuur je nodig hebt, hoe je je foto’s best exporteert en nog veel meer. 

Alle info over de cursus vind je hier!

leer me kennen

Hi! Ik ben Elyze, full time familiefotograaf en coach voor fotografen. Toen ik afstudeerde van de universiteit besloot ik om mijn passie achterna te gaan. Ik werd full time fotograaf. Mijn bedrijf ontwikkelde zich op minder dan één jaar tot een winstgevende business die me alle vrijheid geeft om te doen wat ik graag doe. 

Naast fotografie ontwikkelde ik een tweede passie voor coaching. Andere fotografen helpen met het ontwikkelen van hun talent en hen begeleiden in het runnen van hun business, I love it. Ik ben ervan overtuigd dat jij met de juiste begeleiding en een duwtje in de rug alles kan bereiken waar jij van droomt! 

IK BEN ELYZE

Hi there

Ontdek de presets

Pas mijn professionele fotobewerking toe op jouw foto’s met mijn desktop presets. De presets vormen een goede basis voor consistentie in je beelden. Ze zijn gemakkelijk aanpasbaar zodat jij je eigen accenten als fotograaf kan leggen.

Met het Golden Stories desktop pakket geef je een warme bewerking aan jouw foto’s, je versnelt je workflow en je trekt meer klanten aan. Deze veelzijdige collectie bevat 5 presets: een zwart wit preset, een basis preset en 3 aangepaste versies voor verschillende omstandigheden.

Desktop presets

Voor fotografen

Andere tools om jou te helpen groeien als fotograaf

Coming soon

De Photo Business Booster is mijn meest uitgebreide online cursus met optie tot live coaching. Deze cursus neemt je mee van begin tot einde in mijn wereld van fotografie, en gaat verder dan enkel de photo basics.

Photo business booster

Met mijn aanbod aan online cursussen help ik jou om je fotografieskills te verbeteren en een succesvolle business op te bouwen. Wil jij graag meer leren over alles dat met fotograferen, editen en het runnen van een fotografiebusiness te maken heeft? En dat vanuit je zetel, home office of favoriete koffiebar? Dan ben je hier op de juiste plek! 

Online cursussen

Ontdek meer

Ben jij ready om je foto's professioneel te gaan bewerken? In deze online videocursus neem ik jou mee in mijn wereld van Lightroom. Ik leer jou heel mijn bewerkingsworkflow van begin tot einde!

Editen in lightroom

Ga naar de shop

Ben je op zoek naar een laagdrempelige vorm van kennis die je snel kan doornemen en toepassen? Ik heb enkele e-books ontwikkeld waarin ik mijn beste tips en tricks heb verzameld die jou snel op weg kunnen zetten.

Daarnaast vind je hier ook handige templates die je helpen om je fotobusiness verder te ontwikkelen. 

e-books & templates

En ook nog . . .

Wil jij op de hoogte blijven van mijn coachings, cursussen, nieuwe preset collecties, ... of ontvang je graag regelmatig fotografietips? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief!

Schrijf je in op de nieuwsbrief

OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Nu downloaden

Fotograferen met emotie en connectie is hip. Hoewel het op Instagram misschien allemaal vanzelfsprekend lijkt, hebben veel fotografen het hier nog moeilijk mee. In dit e-book geef ik je mijn 3 beste tips zodat jij tijdens jouw shoots ook meer gevoel kan vastleggen!
3 tips voor fotograferen met meer emotie en connectie

Gratis E-book

Freebie

Volg me op

Instagram

@simplestories.fotografie